Στοπ τις εργασίες που ξεκίνησαν από τη Δευτέρα στα οικόπεδα στο Καραμπουρνάκι επιχειρεί να βάλει το δημοτικό συμβούλιο Καλαμαριάς το οποίο συνεδρίασε εκτάκτως χθες – Στα 4,5 εκατ. το εκτιμώμενο κόστος των απαλλοτριώσεων.
Στοπ στις εργασίες στο Καραμπουρνάκι επιχειρούν να βάλουν με ομόφωνη απόφαση τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Καλαμαριάς. Συγκεκριμένα, οι μπουλντόζες που δουλεύουν από την περασμένη Δευτέρα στο καλυμμένο από λαμαρίνες οικόπεδο των δύο στρεμμάτων καλούνται πλέον να σταματήσουν τις εργασίες τους, έπειτα από απόφαση όλων των μελών του δημοτικού συμβουλίου το οποίο συγκροτήθηκε εκτάκτως χθες, Τετάρτη έπειτα από αίτημα της νεοεκλεγείσας δημάρχου, Χρύσας Αράπογλου και εντολή του απερχόμενου δημάρχου, Γιάννη Δαρδαμανέλη.
Το έκτακτο δημοτικό συμβούλιο παρακολούθησαν αρκετοί κάτοικοι της Καλαμαριάς. Η νέα δήμαρχος αλλά και οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις θεωρούν ότι τα οικόπεδα, των οποίου ιδιοκτήτες θέλουν να χτίσουν 3όροφη οικοδομή, πρέπει να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου.
Ειδικότερα, έπειτα από μια θυελλώδη συνεδρίαση της οποίας το μοναδικό θέμα ήταν οι εργασίες στο Καραμπουρνάκι, το σώμα του δημοτικού συμβουλίου αποφάσισε να δώσει εντολή στη Διεύθυνση Υπηρεσίας Δόμησης Καλαμαριάς ώστε να εκδώσει σήμα διακοπής των εργασιών, με άμεση εκτέλεση.
Παράλληλα, αποφασίστηκε η έναρξη εκτέλεσης των διαδικασιών για υλοποίηση της απαλλοτρίωσης των συγκεκριμένων ακινήτων που βρίσκονται στο οικόπεδο στο Καραμπουρνάκι. Με αλλά λόγια, πέρα από τη διακοπή των εργασιών ξεκινούν και οι νόμιμες διαδικασίες προκειμένου το σύνολο της έκτασης να επιστρέψει στην ιδιοκτησία του δημοσίου και ο δήμος Καλαμαριάς να αποζημιώσει τους ιδιόκτητες των εκτάσεων για την απώλεια της κυριότητάς τους σε αυτές.
Ωστόσο, από τη χθεσινή συζήτηση απουσίαζε η Διευθύντρια Υπηρεσίας Δόμησης Καλαμαριάς, Όλγα Μανουσαρίδου, η οποία όπως τονίστηκε προσκλήθηκε καθώς ο ρόλος της χαρακτηρίστηκε κομβικός και πλέον είναι και εκείνη η οποία καλείται να εφαρμόσει μέρος των εντολών του δημοτικού συμβουλίου. Ωστόσο, η κ. Μανουσαρίδου απάντησε αρνητικά στην πρόσκληση για συμμετοχή στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, κάτι το οποίο προκάλεσε αντιδράσεις από τα μέλη παρατάξεων του δήμου Καλαμαριάς. Μάλιστα, η ένταση στη χθεσινή συνεδρίαση ανέβηκε αρκετές φορές και υπήρξε στιγμή στην οποία ο εκ των νομικών εκπροσώπων του δήμου Καλαμαριάς, Γιώργος Μητρούδης θέλησε να αποχωρήσει καθώς ο δημοτικός σύμβουλος, Νίκος Γαβριήλ χαρακτήρισε τη διαδικασία «στημένη».
Τι συμβαίνει με το Καραμπουρνάκι
Το Καραμπουρνάκι είναι ένα σημείο το οποίο έχει εδώ και χρόνια καλυφθεί με λαμαρίνες και αποτελεί πεδίο συζήτησης και αντιπαράθεσης μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών σε πληθώρα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου.
Σύμφωνα με τους νομικούς του δήμου Καλαμαριάς, Γιώργο Μητρούδη και Κωνσταντίνο Βατάλη στο σημείο για το οποίο δημιουργείται η αντιπαράθεση υπάρχουν δυο οικόπεδα από το 1926, δηλαδή από τότε που υφίσταται το πρώτο πολεοδομικό σχέδιο της περιοχής, όπως μετέφεραν στη χθεσινή συνεδρίαση.
Τα δύο οικόπεδα πωλήθηκαν τη δεκαετία του ‘80. Το 2006, οι ιδιοκτήτες τους θέλησαν να τα αξιοποιήσουν και αιτήθηκαν την έκδοση πολεοδομικής άδειας.
Οι σχετικές άδειες μετά από μια μαραθώνια διαδικασία που πέρασε από χίλια -νομικά- κύματα εκδόθηκαν το 2012. Το 2014, οι πολεοδομικές άδειες αναθεωρήθηκαν και τα κτήρια τα οποία θα χτίζονταν στο οικόπεδο προβλέφθηκε ότι μπορούν να επεκταθούν. Έτσι, ο ένας όροφος που προβλέπονταν ότι θα χτιστεί, μπορούσε πλέον να μετατραπεί σε ισόγειο + 2 ορόφους.
Έπειτα από έναν κύκλο νομικών εργασιών, το Συμβούλιο της Επικράτειας απεφάνθησε ότι ορθώς αναθεωρήθηκαν οι πολεοδομικές άδειες το 2014, κάτι που επέτρεπε στους ιδιώτες να εκμεταλλευτούν την έκταση στο Καραμπουρνάκι.
Ωστόσο, μέλη της κοινωνίας των πολιτών έκαναν αιτήσεις ακυρώσεως των πολεοδομικών αδειών, πλην όμως η Υπηρεσία Δόμησης Καλαμαριάς αρνήθηκε να τις ανακαλέσει.
Οι ευθύνες που επιρρίπτονται στον απερχόμενο δήμαρχο
Η αντιπολίτευση του δήμου Καλαμαριάς κατηγορεί τη διοίκηση ότι επέδειξε μειωμένα αντανακλαστικά επί του θέματος.
«Από τη σημερινή συζήτηση βγαίνει το συμπέρασμα ότι δεν σας είχαμε καμία εμπιστοσύνη για το πώς χειρίζεστε τα θέματα. Όμως, η πίεση από κατοίκους απέφερε καρπούς», είπε στον απερχόμενο δήμαρχο, Γιάννη Δαρδαμανέλη, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Βικέντιος Αντωνάκης.
«Πιστεύουμε ότι έχετε μεγάλη ευθύνη για τις λαμαρίνες. Μόλις είδατε τη φαγάνα στο Καραμπουρνάκι, θα έπρεπε να συγκαλέσετε δημοτικό συμβούλιο», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Αβρααμ Περσίδης, επικεφαλής της παράταξης «Η Καλαμαριά που μας αξίζει».
«Έφτασε ο κόμπος στο χτένι. Θα έπρεπε να πάνε μηχανήματα του δήμου για να εμποδίσει οποιονδήποτε θέλει να προσεγγίσει τον χώρο. Εκεί κάτω συντελείται ένας πόλεμος», τόνισε ο Άρης Τεμεκενίδης, αρχηγός της παράταξης «Καλαμάρια Πρώτη Ξανά».
Από την πλευρά του ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης «Συνεργασία για την Καλαμαριά», Θεοδόσης Μπακογλίδης, είπε ότι η έκταση θα έπρεπε να αγοραστεί πίσω από τον δήμο, ενώ ο αρχηγός της δημοτικής παράταξης «Καλαμαριά Αλλιώς», Νίκος Γαβριήλ ζήτησε σε έντονο τόνο ευθύνες για το γεγονός ότι μπουλντόζες έχουν μπει στο Καραμπουρνάκι.
Από την πλευρά της, η νέα δήμαρχος, Χρύσα Αράπογλου ζήτησε από τη διοίκηση σταθερή ενημέρωση για το ζήτημα, κάτι το οποίο όπως είπε δεν φαίνεται να συμβαίνει.
Υπογράμμισε επιπλέον ότι τον περασμένο Αύγουστο υπήρξε μια αναθεώρηση στις πολεοδομικές άδειες, για την οποία ουδείς ενημερώθηκε. Ο δήμαρχος αλλά και το νομικό τμήμα του δήμου Καλαμαριάς, υποστήριξαν ότι και οι ίδιοι έμαθαν πρόσφατα για την αλλαγή αυτή.
«Ζήτω να μου πει κάποιος μηχανικός ότι αυτή η διαφοροποίηση στην άδεια δεν σημαίνει απολύτως τίποτα για μελλοντική επέκταση καθ’ύψος», είπε σχετικά η κ. Αράπογλου.
Μάλιστα, απευθυνόμενη στον δήμαρχο σχετικά με το Καραμπουρνάκι, η κ. Αράπογλου είπε, «εάν εσείς παραλάβατε χειροβομβίδα, τότε παραδίδετε ατομική βόμβα».
Οι απαντήσεις του κ. Δαρδαμανέλη
«Έπειτα από σειρά συναντήσεων, είχα σχεδόν πειστεί ότι οι άδειες πρέπει να ακυρωθούν και το εισηγήθηκα στο δημοτικό συμβούλιο», είπε από τη δική του πλευρά ο Γιάννης Δαρδαμανέλης.
«Από τότε, έως και τώρα, βρέθηκα με τις αρμόδιες υπηρεσίες και με έπεισαν για το αντίθετο», υποστήριξε ωστόσο, συμπληρώνοντας πως «ακόμη κι αν ακυρώναμε τις πολεοδομικές άδειες, μου είπαν ότι αυτό θα ήταν μη εφαρμόσιμο».
Τέλος, σύμφωνα με τον δήμαρχο, χρειάζεται αίτημα του δήμου στο υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να υπάρξει χρηματοδότηση και να αποζημιωθούν οι ιδιώτες στο πλαίσιο της απαλλοτρίωσης.
Το ύψος του ποσού της αποζημίωσης, όπως είπε ο κ. Δαρδαμανέλης, ανέρχεται στα 4,5 εκατ. ευρώ.
ΠΗΓΗ:KALAMARIA24.gr