tvkalamaria.gr
Diagn Var 23 Main 1 1024x482
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΑΛΑΜΑΡΙΑΥΓΕΙΑ

Η δράση για την πρώιμη διάγνωση της ακουστικής ικανότητας έφερε αποτελέσματα

Κοινοποίηση

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η δράση πρόληψης και πρώιμης διάγνωσης της ακουστικής ικανότητας με τίτλο «Αγαπήστε τα αυτιά σας», που πραγματοποιήθηκε στις 14 & 15 Νοεμβρίου πραγματοποίησε ο Δήμος Καλαμαριάς σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ και την Εταιρεία AKOUSTIKA MEDICA).

Η Δράση συμπεριλάμβανε, δωρεάν προληπτικό έλεγχο ακουστικής ικανότητας (ωτοσκόπηση) που πραγματοποιείται από συνεργαζόμενο ΩΡΛ Ιατρό.

Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στο Δήμο Καλαμαριάς, σε συνεργασία με τον ιατρό Γεώργιο Χαραλαμπίδη. Εξετάστηκαν συνολικά 50 πολίτες και σύμφωνα με τα αποτελέσματα 25 από αυτούς είχαν ύποπτα ευρήματα.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε πρωτοβουλίες, που στοχεύουν στην πρόληψη των προβλημάτων υγείας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μας. Η έγκαιρη διάγνωση της ακουστικής ικανότητας είναι θεμελιώδους σημασίας για την υγεία και την ευεξία των πολιτών μας», τόνισε ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης.

Η ακοή θεωρείται η σημαντικότερη από τις πέντε αισθήσεις, διασφαλίζει την επικοινωνία και την επαφή μεταξύ των ανθρώπων και είναι η βασικότερη παράμετρος στην ανάπτυξη της ομιλίας, της μάθησης και της επικοινωνίας και συμβάλει στην αντίληψη του χώρου συμπληρώνοντας έτσι την αίσθηση της όρασης. Ένας στους δέκα αντιμετωπίζει δυσκολία με την ακοή του. Η βαρηκοΐα είναι η 3η πιο διαδεδομένη χρόνια πάθηση στην 3η ηλικία.

« Η ακοή είναι ένα πολύτιμο δώρο και ουσιαστικό στοιχείο της καθημερινής μας ζωής. Η δράση αυτή αποτελεί μέρος της δέσμευσής μας για ένα πιο περιεκτικό, υγιές και προσβάσιμο Δήμο για όλους μας», δήλωσε η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης, Δημόσιας Υγείας και Ισότητας των δύο φύλων κα Ευλαμπία Ντόντη Μπανιώρα.

Βασικός στόχος των ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 12 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές. Τα 12 νοσήματα αυτά νοσήματα είναι ο Καρκίνος του παχέος εντέρου, ο Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο Καρκίνος του μαστού, ο Καρδιαγγειακός κίνδυνος, ο Καρκίνος του Πνεύμονα, το Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο Καρκίνος του προστάτη, το  Μελάνωμα, η Κατάθλιψη, η οστεοπόρωση, η ΧΑΠ και η Άνοια.

Για τη χρήσιμη λειτουργία των ΚΕΠ Υγείας μίλησε ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ κ. Γιώργος Πατούλης, επισημαίνοντας ότι «Μέσα από τα ΚΕΠ Υγείας στηρίζουμε την πρόληψη μέσω του προσυμπτωματικού ελέγχου. Ο θεσμός των ΚΕΠ Υγείας αποτελεί σημαντικό εργαλείο βοήθειας για όσους συνανθρώπους μας έχουν ανάγκη, δίνοντας τους τη δυνατότητα να υποβάλλονται σε εξετάσεις πρόληψης όπως αυτή.  Η βαρηκοΐα και σε μακροχρόνια βάση, μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη καθώς επίσης και σε νόσο Alzheimer (άνοια) αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα βάσει σχετικών ερευνών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Άγνωστος ιός ανακαλύφθηκε στο βαθύτερο σημείο του Ειρηνικού

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

Η Καλαμαριά τίμησε τους 57 νεκρούς των Τεμπών με μια καθηλωτική συναυλία