tvkalamaria.gr
Pezodromos Kal Lazaridi Main 1024x482
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΑΛΑΜΑΡΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο πεζόδρομος της Καλαμαριάς και επισήμως πεζόδρομος «Θρασύβουλου Λαζαρίδη»

Κοινοποίηση

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε χθες η μετονομασία του πεζόδρομου Κομνηνών σε πεζόδρομο «Θρασύβουλου Λαζαρίδη».

«Δώδεκα χρόνια μετά το θάνατό του θεωρώ υποχρέωσή μου να του αποδοθεί αυτή η τιμή. Την τελευταία επιθυμία του μακροβιότερου Δημάρχου της Καλαμαριάς, πραγματοποιούμε σήμερα, αναγνωρίζοντας το έργο που επιτέλεσε επί 16 συναπτά έτη. Σήμερα ξεπληρώνεται ένα χρέος. Δώδεκα χρόνια μετά τιμούμε ένα σπουδαίο Δήμαρχο, κάτι που δυστυχώς δεν έκαναν όλοι αυτοί που επωφελήθηκαν, αλλά πολύ γρήγορα ξέχασαν» τόνισε ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης.

Παρουσία της συζύγου του αείμνηστου Θρασύβουλου Λαζαρίδη, των θυγατέρων και των εγγονιών του, καθώς και πλήθος κόσμου, έγινε η αποκάλυψη της στήλης- μνήμης, που τοποθετήθηκε στον πεζόδρομο, στη συμβολή των οδών Κομνηνών και Μεταμορφώσεως.

«Είμαστε πολύ περήφανες, γιατί τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας θα βλέπουν πια αυτή τη συμβολική ένδειξη τιμής στον πατέρα μας και δε θα ξεχαστεί ποτέ το όνομά του και το έργο του», δήλωσε η κόρη του Ισιδώρα Λαζαρίδου, ενώ η πρωτότοκη κόρη του Έφη πρόσθεσε: «Είναι όντως μία πολύ συγκινητική ημέρα για μας, μετά από 12 χρόνια που έχει χαθεί ο πατέρας μας. Ήταν 16 χρόνια στο τιμόνι του Δήμου Καλαμαριάς, σε μία εποχή που μπόρεσε και πρωτοπόρησε, καινοτόμησε, εμπνεύστηκε και υλοποίησε με μεγάλη επιτυχία πρακτικές που μετά αποτέλεσαν οδηγό για την τοπική αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Θρασύβουλος Λαζαρίδης ήταν ο Δήμαρχος που μετέτρεψε τον κεντρικότερο δρόμο της Καλαμαριάς σε πεζόδρομο. Παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν προχώρησε το έργο και δικαιώθηκε, καθώς υπήρξε ραγδαία ανάπτυξη του εμπορικού κόσμου και κατ’ επέκταση της οικονομίας της πόλης.

Για το έργο και την προσωπικότητα του αείμνηστου Θρασύβουλου Λαζαρίδη, μίλησε ο πρώην Δήμαρχος Καλαμαριάς, φίλος και στενός του συνεργάτης, Σπύρος Ζλατάνος. «Ζούσε με έναν αδιαπραγμάτευτο κώδικα αρχών και αξιών. Ένα κώδικα που αναγορεύει ως αρχές τη δημοκρατική ευαισθησία, την πολιτική ευθιξία, τον αγωνιστικό διάλογο, την πειθώ και τη μάχιμη συνείδηση. Στη δεκαεξάχρονη θητεία του κατόρθωσε να υλοποιήσει τον χωροταξικό σχεδιασμό της Καλαμαριάς και να αξιοποιήσει πλήρως όλα τα εθνικά και κοινοτικά χρηματοδοτικά προγράμματα, αφήνοντας ένα τεράστιο έργο, μοναδικό στην ιστορία του Δήμου. Γιατί ο Δήμος έγινε πρότυπο διοίκησης, οργάνωσης και ανάπτυξης, όχι μόνο για τα ελληνικά, αλλά και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα» τόνισε κατά την ομιλία του ο κ. Ζλατάνος.

Μετά τα αποκαλυπτήρια της στήλης-μνήμης, ακολούθησε μουσική εκδήλωση στο δημοτικό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη», από τις ιδρυθείσες κατά τη θητεία του αείμνηστου Θρασύβουλου Λαζαρίδη, Φιλαρμονική Ορχήστρα και Μικτή Χορωδία του Δήμου Καλαμαριάς, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού, Ιωάννη Κούκα. Επιπλέον παρουσιάστηκε ένα βίντεο, από εκδήλωση που είχε κάνει ο αείμνηστος Δήμαρχος, προς τιμή του Μίκη Θεοδωράκη, από το αρχείο του Θανάση Γιώγλου, ο οποίος παρουσίασε και την εκδήλωση.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελος, ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Διαμαντής Γκολιδάκης, Εκπρόσωπος του Στρατηγού, Διοικητής Γ’ Σώματος Στρατού, η Γενική Γραμματέας του Δήμου Καλαμαριάς, Ελένη Φύκα, Αντιδήμαρχοι, Επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων, δημοτικοί σύμβουλοι, οι πρώην Δήμαρχοι Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης και  Χριστόδουλος Οικονομίδης, ο πρώην υπουργός, Γιάννης Μαγκριώτης και η κα Χρύσα Αράπογλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετονομασία του πεζόδρομου Κομνηνών σε πεζόδρομο Θρασύβουλου Λαζαρίδη ήταν μία πρωτοβουλία του Δήμαρχου Καλαμαριάς Γιάννη Δαρδαμανέλη, την οποία υπερψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Αιτήσεις για τις εγγραφές νηπίων και βρεφών στους Παιδικούς και Βρεφικούς Σταθμούς του Δήμου Καλαμαριάς (2024-2025)

Οδηγίες προστασίας των πολιτών από τον παγετό

Ο πεζόδρομος της “Κομνηνών” μετονομάζεται σε οδό “Θρασύβουλου Λαζαρίδη”