tvkalamaria.gr
Robotiki Episk 3 24 1024x482
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΑΛΑΜΑΡΙΑ

Στο Δημαρχείο Καλαμαριάς οι μαθητές που κατασκεύασαν ρομποτικό σύστημα για το «Σύνδρομο Ξεχασμένου Παιδιού»

Κοινοποίηση

Mία επίσκεψη, η οποία επιβεβαίωσε με τον καλύτερο τρόπο το υψηλό επίπεδο των δημόσιων σχολείων της Καλαμαριάς και την εξαιρετική δουλειά που γίνεται με την αγαστή συνεργασία δασκάλων και μαθητών, δέχθηκε στο γραφείο της η Δήμαρχος Καλαμαριάς, Χρύσα Αράπογλου.

Οι μαθήτριες και οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης του 11ου Δημοτικού Σχολείου της Καλαμαριάς, συνοδευόμενοι από τους δασκάλους τους, έφθασαν στο Δημαρχείο για να γνωρίσουν από κοντά τη Δήμαρχο, να της ευχηθούν καλή επιτυχία στο έργο της και να της παραδώσουν επιστολή με τα αιτήματά τους για τη βελτίωση του σχολείου τους.

Κυρίως, όμως, η επίσκεψη είχε σκοπό να παρουσιάσουν στην κ. Αράπογλου, ένα ρομποτικό σύστημα διαφορετικό απ’ όλα τα άλλα, καθώς δε συνδυάζει μόνο τις επιστήμες της Πληροφορικής και της Φυσικής, αλλά έχει ως αφετηρία και τελικό σκοπό την ίδια την κοινωνία και την προσφορά σε αυτή.

Οι μαθήτριες και οι μαθητές της τελευταίας τάξης του Δημοτικού, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Πληροφορικής, Νίκου Αυγουλά κατασκεύασαν το «WeDoSave – FBS Forgotten Baby Syndrome», ένα ρομποτικό σύστημα με κοινωνικές ευαισθησίες, καθώς στόχος του είναι να βοηθήσει στην εξάλειψη του «Συνδρόμου του Ξεχασμένου Παιδιού», το οποίο ευθύνεται για εκατοντάδες θανάτους στις ΗΠΑ, ενώ τα τελευταία χρόνια απασχόλησε με δραματικό τρόπο και τη χώρα μας.

«Στην Αμερική τα τελευταία 25 χρόνια έχουν πεθάνει περισσότερα από 900 παιδάκια που ξεχάστηκαν στο κάθισμα του αυτοκινήτου. Εμείς μ’ αυτό το σύστημα θέλουμε να μην πεθάνει ξανά ποτέ κανένα παιδί», είπε στη Δήμαρχο Καλαμαριάς ο 12χρονος Θανάσης, που μαζί με τους συμμαθητές του, έκαναν επίδειξη του συστήματος στην κ. Αράπογλου.

Μάλιστα, η ίδια η Δήμαρχος υποδύθηκε για τους σκοπούς της επίδειξης τη μητέρα που ξεχνά το μωρό στο αυτοκίνητο, όμως φορώντας το ειδικό smartwatch, ειδοποιείται εγκαίρως να επιστρέψει.

Η κ. Αράπογλου δήλωσε εντυπωσιασμένη και έκπληκτη τόσο για την ίδια την ιδέα που υποδεικνύει μεγάλη κοινωνική ευαισθησία και πραγματική παιδεία των μικρών μαθητών, όσο και για το γεγονός πως ένα τέτοιο σύστημα, το οποίο εφόσον βρει εφαρμογή σε πραγματικές συνθήκες, θα σώσει ζωές, υλοποιήθηκε μέσα σε μόλις δύο μήνες.

Η Δήμαρχος Καλαμαριάς ενημερώθηκε εκτενώς και για προηγούμενες καινοτομικές κατασκευές των μαθητών του 11ου Δημοτικού Σχολείου της Καλαμαριάς, για τις οποίες έχουν αποσπάσει διακρίσεις, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο ρομποτικό σύστημα το οποίο ανιχνεύει την παράνομη στάθμευση σε ράμπες και χώρους πάρκινγκ ΑμεΑ και καλεί αυτομάτως τις αρμόδιες αρχές. «Στην Καλαμαριά έχουμε ανοίξει μία μεγάλη συζήτηση για τον δημόσιο χώρο και κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε μεγάλες προσπάθειες για την προστασία του, αλλά και για την προσβασιμότητα των ατόμων με κινητικές δυσκολίες ή αναπηρίες» ενημέρωσε μαθητές και εκπαιδευτικούς η Δήμαρχος. Και ζήτησε τη συνεργασία τους τόσο με το πιλοτικό τους πρόγραμμα όσο και ως πολίτες και οδηγοί του μέλλοντος. «Όταν μεγαλώσετε και οδηγείτε, δε θα σταθμεύσετε ποτέ σε ράμπα αναπήρων ή ειδικό χώρο πάρκινγκ για ΑμεΑ. Να το υποσχεθείτε σήμερα κιόλας στον εαυτό σας», είπε στους μικρούς μαθητές η κ. Αράπογλου και εκείνοι ανταποκρίθηκαν με χαρά και ενθουσιασμό.

Το ρομποτικό σύστημα «WeDoSave – FBS Forgotten Baby Syndrome» θα παρουσιαστεί στο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής που διοργανώνεται στο «Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας – ΝΟΗΣΙΣ» από τις 2 έως τις 5 Απριλίου, με τη Δήμαρχο Καλαμαριάς να υπόσχεται στους μικρούς επιστήμονες πώς ο Δήμος θα στηρίξει την προσπάθειά τους και θα βρίσκεται στο πλευρό τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Θεμελιώθηκε το Αλιευτικό Καταφύγιο Νέας Κρήνης – Καλαμαριάς

Θεσσαλονίκη-Καλαμαριά: Γειτονιά μετατράπηκε σε… ντίσκο από βλάβη στον ηλεκτροφωτισμό 

H Καλαμαριά αντιδρά στο σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ για την Μαρίνα της Αρετσούς