tvkalamaria.gr
αρχείο λήψης 2024 02 21t152705.605
ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την Πέμπτη ξεκινά το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Μήνυμα ενότητας με το βλέμμα στις ευρωεκλογές

Κοινοποίηση

Ανακωχή στον ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ του Στέφανου Κασσελάκη και μελών της Π.Γ. μετά από μια θυελλώδη και πολύωρη συνεδρίαση του οργάνου. Και οι δύο πλευρές έκαναν ένα βήμα πίσω προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση και εξέπεμψαν μήνυμα ενότητας και κοινής πορείας προς το Συνέδριο της Πέμπτης. Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν εκφράζεται οι αμοιβαία εμπιστοσύνη και στήριξη μεταξύ του προέδρου και των μελών της Πολιτικής Γραμματείας.

Κεντρικό σύνθημα του συνεδρίου «προοδευτική αντεπίθεση τώρα» και είναι προφανές ότι στον ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκουν να αφήσουν πίσω τις εντάσεις των τελευταίων ημερών και ενώ από την Πολιτική Γραμματεία με το πέρας της χθεσινής συνεδρίασης εκπέμφθηκε εν τέλει ένα θετικό, ένα ενωτικό, σαφές μήνυμα. Ο πρόεδρος και τα στελέχη του κόμματος επιδιώκουν το συνέδριο να έχει ένα απολύτως προωθητικό χαρακτήρα για τις πολιτικές προτάσεις που καλείται να καταθέσει το κόμμα προς την κοινωνία και τους πολίτες, ως η προοδευτική δύναμη που θα αποτελέσει και την εναλλακτική για τη διακυβέρνηση απέναντι στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το συνέδριο θα αρχίσει την Πέμπτη στις 6 το απόγευμα στο κλειστό του Taekwondo με ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη.
και θα διεξαχθεί στις 22, 23, 24 και 25 Φεβρουαρίου. Θα μιλήσουν στελέχη του κόμματος ενώπιον των 5.000 συνέδρων.

Γ. Τσίπρας: Προχωράμε όλοι ενωμένοι προς το συνέδριο και τις ευρωεκλογές – Τα ζητήματα έχουν λυθεί

Δεν τίθεται κανένα απολύτως θέμα αμφισβήτησης του Στέφανου Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Γιώργος Τσίπρας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Συνδέσεις” ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι η δήλωση του, περί άλλου προσώπου στο κόμμα, δεν είχε στόχο να αμφισβητήσει τον κ. Κασσελάκη. “Αν δείτε όλη τη δήλωση, είναι ότι έχουμε πρόεδρο τον Στέφανο Κασελάκη και με καλύτερη πολιτική λειτουργία θα πάμε και στις ευρωεκλογές και παραπέρα. Αυτή ήταν η δήλωσή μου χθεςΥπήρχε ζήτημα πολιτικής λειτουργίας.” σημείωσε.

Σχετικά με τη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας τόνισε ότι έγινε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση. “Δεν υπήρξε ένταση. Εντάσεις υπήρξαν μόνο στιγμιαία. Ήταν πολύ παραγωγική συζήτηση και το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό. Είμαστε όλοι ενωμένοι. Συνεχίζουμε και προς το συνέδριο και προς τις ευρωεκλογές” δήλωσε.

Δύο μέρες κράτησαν οι συζητήσεις. Την πρώτη μέρα χωρίς τον πρόεδρο, τη δεύτερη με τον πρόεδρο και το αποτέλεσμα είναι πολύ θετικό. Βρισκόμαστε σε ένα διαφορετικό σημείο από αυτό που βρισκόμασταν την Κυριακή και προχωράμε όλοι ενωμένοι” πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Σχετικά με το ερωτηματολόγιο, δήλωσε ότι παραμένει, μπορεί να εμπλουτιστεί, δεν αποσύρεται και όποιος θέλει μπαίνει κανονικά και ψηφίζει. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι θα προτιμούσε μια διαφορετική διαδικασία, γι αυτό και δεν έχει απαντήσει στο ερωτηματολόγιο και σημείωσε ότι δεν ήταν αυτό το κύριο θέμα της διήμερης συζήτησης.

Ήταν θέμα διαδικασίας και τα ζητήματα αυτά έχουν λυθεί. Έχουν δοθεί διευκρινήσεις και είμαστε σε διαφορετικό σημείο. Δεν υπάρχουν απαγορευμένα ερωτήματα, απλά το πρόβλημα ήταν ότι έχουμε μπροστά μας ένα συνέδριο που αφορά μάλιστα τις θέσεις, με ποιες θέσεις απευθυνόμαστε στον ελληνικό λαό και πώς πάμε στις ευρωεκλογές και άρα μπορεί να δημιουργούσε μια σύγχυση το timing. Οποιαδήποτε άλλη στιγμή θα μπορούσε να υπάρξει το ερωτηματολόγιο αυτό” κατέληξε.

Κ. Νοτοπούλου: Προχωράμε συντεταγμένα στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ για να κλείσει ο αυτοκαταστροφικός κύκλος εσωστρέφειας

«Στη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, έγινε μια πάρα πολύ ειλικρινής συζήτηση επιτέλους μετά από καιρό. Η ειλικρίνεια λοιπόν και ο πρωτεύων στόχος του να πάμε ενωμένοι σε ένα Συνέδριο προφανώς εκ του αποτελέσματος επικράτησε και πάμε ενωμένοι να συζητήσουμε για το πώς θα τα καταφέρουμε», είπε μιλώντας στην εκπομπή NEWSROOM του ERTNEWS, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου. Ενόψει του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκινά από αύριο είπε «Χθες υπήρχε αγωνία όλων των μελών της Πολιτικής Γραμματείας, να προχωρήσουμε συντεταγμένα σε αυτόν το διάλογο που θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο, έτσι ώστε να κλείσει αυτός ο παρατεταμένος αυτοκαταστροφικός κύκλος εσωστρέφειας. Διότι όταν η κοινωνία υποφέρει, εμείς δεν μπορούμε να συζητάμε για τον εαυτό μας».

«Το κόμμα βρίσκεται σε παρατεταμένη κρίση διαρκείας»

«Καταρχάς να κάνουμε μια παραδοχή. Η κοινωνία βρίσκεται σε κρίση και το κόμμα μας βρίσκεται σε μια κρίση παρατεταμένη διαρκείας. Η εικόνα που εκπέμπει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία τους τελευταίους μήνες δεν είναι μια καλή εικόνα. Αποπροσανατολίζει το δημόσιο διάλογο από τα πραγματικά προβλήματα. Θεωρώ ευθύνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να στέκεται στο πλευρό των πολιτών και να αναδεικνύει τα προβλήματα της κοινωνίας. Μπήκαμε σε ένα κύκλο εσωστρέφειας. Με πρωτοβουλίες που πάρθηκαν την προηγούμενη περίοδο, όπως ερωτηματολόγια, αλλαγή της ατζέντας σε λάθος κατεύθυνση από αυτήν που απασχολεί πραγματικά τους πολίτες, μια αυτοαναφορικότητα, σίγουρα δεν βοήθησε και σίγουρα φέρνει στα αντίθετα αποτελέσματα» ανέφερε.

«Δεν δέχομαι να προεξοφλούμε ήττα στις ευρωεκλογές – Εξαιρετικά κρίσιμο το Συνέδριο»

Όπως τόνισε «επίσης, προσωπικά δεν μπορώ να δεχτώ το να προεξοφλούμε λίγο πριν τις εκλογές μια ήττα στις ευρωεκλογές. Αντίθετα θα πρέπει όλοι μας να βάλουμε όλες μας τις δυνάμεις ακριβώς για να πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ και πρώτα απ όλα η ηγεσία του κόμματος και φυσικά τα συλλογικά όργανα.

Άρα, με αυτή την έννοια καταλαβαίνουμε όλοι πως το Συνέδριο που θα γίνει τις επόμενες ημέρες είναι εξαιρετικά κρίσιμο.
Δεν μπορεί να μπαίνουν άλλες ατζέντες ή νέα πλαίσια ή συζήτηση για νέα κόμματα λίγες μέρες πριν τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχουν αποφασιστικό χαρακτήρα. Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα μεγάλο κομμάτι του απολογισμού. ο ιστορικός ηγέτης για τη χώρα μας, ο Αλέξης Τσίπρας, ανέλαβε μόνος του την ευθύνη και παραιτήθηκε. Γιατί αυτό κάνει η ηγεσία. Αναλαμβάνει όλη την ευθύνη για όλους».

«Η προσωπική μου θέση είναι ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε μια αυτοκαταστροφική πορεία για τον ΣΥΡΙΖΑ. Προοδευτική Συμμαχία» είπε η κα Νοτοπούλου και τόνισε Με αυτή την έννοια και καθώς χθες στην Πολιτική Γραμματεία επιβεβαιώσαμε τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας την εμπιστοσύνη στον Πρόεδρο, ο Πρόεδρος ανακάλεσε την επιστολή που μας έστειλε και επιβεβαίωσε τη δική του εμπιστοσύνη, οφείλουμε απέναντι στους πολίτες αυτής της χώρας να προχωρήσουμε συντεταγμένα σε μια αλλαγή πορείας και όχι άλλη αναμόχλευση ζητημάτων που πραγματικά κανέναν δεν αφορούν.

Π. Ρήγας: Όλοι κρινόμαστε καθημερινά, με κάθε πράξη μας και με την αποτελεσματικότητά μας

«Ήταν μια συζήτηση συντροφική και πολιτική και νομίζω ότι έτσι πρέπει να γίνεται πάντα» είπε ο Παναγιώτης Ρήγας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στην χθεσινή συνεδρίαση του Οργάνου του κόμματος ενώ διαφώνησε, ότι είχε κάποιον δραματικό τόνο. Μιλώντας συγκεκριμένα, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8  και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου, ο κ. Ρήγας τόνισε «εμείς πάντα συζητάμε στο φως της μέρας και τις διαφωνίες ή τις συμφωνίες, τις λύνουμε και κυρίως αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να είμαστε αποτελεσματικοί για την ελληνική κοινωνία. Αυτό, έχει σημασία, αυτό κάναμε και χθες και βεβαίως και πολύ συντροφικά και ο πρόεδρος του κόμματος, μας μίλησε και εμείς τις όποιες σκέψεις είχαμε τις μεταφέραμε και ταυτόχρονα ο ίδιος με πολύ δημοκρατικό τρόπο προχώρησε και προχωράμε όλοι μαζί για τη μεγάλη αντεπίθεση που πρέπει να γίνει και για ένα συνέδριο το οποίο θα διαμορφώσει και τη συνολική πρόταση, την εναλλακτική για την διακυβέρνηση της χώρας και για τις ευρωεκλογές βεβαίως και νομίζω ότι αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία. Η αμοιβαία εμπιστοσύνη, η οποία εκφράστηκε μεταξύ μας για την πορεία του κόμματος από εδώ και πέρα με πλήρη επίγνωση της συγκυρίας».

Σχετικά με το Συνέδριο το οποίο αύριο ξεκινά, ερωτηθείς κατά πόσο μπορεί αυτό να εξελιχθεί ως ένα «ξεκαθάρισμα λογαριασμών», ο κ. Ρήγας τόνισε «δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα και δεν υπήρξε ποτέ τέτοιο θέμα και ούτε υπήρξε και αμφισβήτηση ποτέ του προέδρου του κόμματος. Αυτό που ήταν βγήκε και ήταν μέσα από μια συζήτηση και μια αγωνία όλων μας και του ίδιου του προέδρου, αλλά και ημών όλων, μια αγωνία για να μπορέσουμε να είμαστε για την επόμενη περίοδο αποτελεσματικοί και χρήσιμοι στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία».

Ως προς το κατά πόσο ο κ. Κασσελάκης θα κριθεί στις Ευρωεκλογές ή στις επόμενες εθνικές εκλογές, ο κ. Ρήγας αντέτεινε «όλοι κρινόμαστε καθημερινά, με κάθε πράξη μας και αν είμαστε αποτελεσματικοί στα καθήκοντα που έχουμε αναλάβει».

«Η συζήτηση δεν έχει ούτε χρονικά περιθώρια, ούτε τίποτα άλλο. Όλα τα αποτελέσματα θα κριθούν με βάση τη στάση μας και την αποτελεσματικότητά μας όλη αυτή την περίοδο. (…)Η συζήτηση αυτή τη στιγμή γίνεται πώς θα είμαστε όχι μόνο αποτελεσματικοί, αλλά και πώς θα έχουμε ένα ποσοστό το οποίο θα δίνει και θα έχουμε τέτοιο ποσοστό που θα δίνει τη δυναμική για την επόμενη μάχη των εθνικών εκλογών. Άρα, να έχουμε διαμορφώσει τη δυνατότητα αλλαγής κυβέρνησης της πιο καταστροφικής κυβέρνησης που υπάρχει στον τόπο αυτή τη στιγμή. Αυτό μας ενδιαφέρει και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα δώσει τέτοια ώθηση προς αυτή την κατεύθυνση» είπε καταλήγοντας.

Π. Παππάς: Έληξε αυτονόητα μια περιττή εσωτερική διαμάχη στον ΣΥΡΙΖΑ

«Εγώ νομίζω ότι έληξε αυτονόητα, αυτή η εσωτερική διαμάχη στον ΣΥΡΙΖΑ, μια περιττή θα πω εσωτερική διαμάχη, μια υπερβολική αντίδραση, η οποία δεν χρειαζόταν, για ένα ερωτηματολόγιο το οποίο συμβουλευτικά θα λειτουργήσει σε σχέση με τις όλες άλλες διαδικασίες που εξελίσσονται στο κόμμα και αποτέλεσμα είναι ότι το ερωτηματολόγιο συνεχίζει φυσικά να υφίσταται στην πλατφόρμα» ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτρος Παππάς, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, για το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, μια μέρα πριν την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου.

Επιπλέον, ερωτηθείς εάν ανακλήθηκε η επιστολή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προς τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, ο κ. Παππάς επισήμανε πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Εξήγησε μάλιστα, πως στην επίσημη ενημέρωση από το γραφείο Τύπου του κόμματος, σημειώνεται πως τέθηκε το θέμα της ανάκλησης της επιστολής, μπήκε σε ψηφοφορία και μόνο ένα μέλος της Πολιτικής Γραμματείας ψήφισε υπέρ της ανάκλησης της επιστολής του Προέδρου, επομένως δεν τίθεται θέμα ανάκλησης.

«Ο κ. Κασσελάκης ζήτησε και πήρε από την Πολιτική Γραμματεία την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του, γιατί υπήρξε μία αμφισβήτηση των επιλογών του σε σχέση και με αφορμή το ερωτηματολόγιο και με αυτό το δίλημμα προσήλθε, ότι ζητώ την εμπιστοσύνη σας ή θα προσφύγω στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Και το αποτέλεσμα της Πολιτικής Γραμματείας ήταν ότι του προσέφερε η Πολιτική Γραμματεία την εμπιστοσύνη της. Άρα δεν τίθεται και θέμα προσφυγής στη βάση» προσέθεσε ο κ. Παππάς.

Ως προς το τι θα συζητηθεί στο Συνέδριο που αρχίζει αύριο, ο κ. Παππάς τόνισε πως «αυτό είναι ένα συνέδριο θέσεων και θα υπάρχει και ένα συνέδριο επανίδρυσης στο οποίο θα τεθούν με μεγάλη σαφήνεια όλα τα θέματα ταυτότητας και ιδεολογικού προσανατολισμού του νέου ΣΥΡΙΖΑ, του νέου χώρου ο οποίος είναι ανάγκη να δημιουργηθεί στην Ελλάδα». «Νομίζω ότι είναι εύκολα κατανοητό ότι υπάρχει αυτή η ανάγκη, καθώς ουδέποτε στη σύγχρονη ιστορία, τη μεταπολιτευτική είχαμε μια τέτοια πολυδιάσπαση της κεντροαριστεράς, αλλά και ένα τέτοιο έλλειμμα κατεύθυνσης του προοδευτικού κόσμου» συμπλήρωσε.

Καταλήγοντας, ο κ. Παππάς επισήμανε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «ως συντεταγμένο κόμμα οφείλει να μην αμφισβητεί τον εκλεγμένο πριν από πέντε μήνες πρόεδρό του» ενώ εξέφρασε την πεποίθηση «ότι με την πάροδο των ημερών και μετά από το Συνέδριο θα γίνει σαφές ότι η μόνη πρόταση η οποία μπορεί να ανατάξει τον χώρο μας είναι αυτή του νέου προέδρου του, του Στέφανου Κασσελάκη».

Ειδικότερα το πρόγραμμα των εργασιών του συνεδρίου έχει ως εξής:

Πέμπτη 22/2/2024

 17:00 – 18:00: Προσέλευση αντιπροσώπων και προσκεκλημένων

 18:00 – 18:30:  Έναρξη 4ου Συνεδρίου – Τιμητικό Προεδρείο

 18:30 – 19:00 Ομιλία της Γραμματέα της Κ.Ε. Ράνιας Σβίγκου

 Ομιλία του Αναπληρωτή Γραμματέα της Κ.Ε. Γιώργου Βασιλειάδη

 19:00 – 20:00:  Εισηγητική ομιλία του Προέδρου Στέφανου Κασσελάκη

 20:00 – 21:00: Χαιρετισμοί πολιτικών κομμάτων

 21:00 – 22:00: Εισήγηση πολιτικών θέσεων

 22:00 – 22:30: Ημερήσια Διάταξη

 Συγκρότηση Προεδρείου

 Συγκρότηση Επιτροπής Πολιτικής Απόφασης

 Τέλος Εργασιών

Παρασκευή 23/2/2024

09:30 -10:00: Έναρξη εργασιών

     10:00 – 22:00: Ομιλίες Συνέδρων

      22:00: Λήξη Εργασιών 

Σάββατο 24/2/2024

09:30 -10:00: Έναρξη εργασιών

     10:00 – 22:00: Ομιλίες Συνέδρων

      22:00: Λήξη Εργασιών 

Κυριακή 25/2/2024

09:00 – 09:30  Έναρξη- Συγκρότηση Εφορευτικής Επιτροπής

09:30 – 12:00: Ομιλίες Συνέδρων

12:00 – 13:00: Κλείσιμο Προέδρου

13:00 – 15:00: Ψηφοφορίες για κείμενο θέσεων και πολιτική απόφαση

Ψηφοφορίες για Επιτροπή Δεοντολογίας και Εξελεγκτική Επιτροπή

ΣΥΝΕΔΡΙΟ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΡΟΓΓΥΛΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΩΝ

Παρασκευή 23/2/2024

ΑΙΘΟΥΣΑ Α΄

13.00 – 15.00 – Περιβάλλον – Κλιματική κρίση και Προσαρμογή

15.30 – 18.30 – Η Πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για τη Υγεία

19.00 – 22.00 – Για μία σύγχρονη αναβαθμισμένη δημόσια Παιδεία

ΑΙΘΟΥΣΑ Β΄

11:00- 13:00 – Συνάντηση Αθλητισμού

15.00 – 18.00 – Η Νησιωτικότητα από εστία προβλημάτων, Πυλώνας ανάπτυξης για τα νησιά μας.

19.00 – 21.00 – Συνέλευση Γυναικών (άρθρο 31 του καταστατικού) 

Σάββατο 24/2/2024

ΑΙΘΟΥΣΑ Α΄

11.00 – 14.00 – Οι Προκλήσεις της 4ης Βιομηχανικής επανάστασης, της τεχνητής νοημοσύνης και της ψηφιοποίησης – οι Απαντήσεις της Αριστεράς.

15.00 – 18.00 – Δημοκρατία, Κράτος Δικαίου, σύγχρονο κράτος στην υπηρεσία της ανάπτυξης, της κοινωνίας και του πολίτη.

19.00 – 22.00 – Για μία Δίκαιη Βιώσιμη Ανάπτυξη

ΑΙΘΟΥΣΑ Β΄

12.00 – 14.00 – Δικαίωμα στην Εργασία – Εργασία με δικαιώματα

14.00 – 16.00 – Πολιτισμός: Η επόμενη μέρα

17.00 – 19.00 – Προβλήματα και Προοπτική της Αγροτικής Παραγωγής

Ρεπορτάζ: Γιώργος Παντελάκης

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Αυτοαπασχολούμενοι: MyDATA και τεκμαρτό άλλαξαν τον «χάρτη» των εισοδημάτων – Η «ακτινογραφία» των φορολογικών δηλώσεων

Γυναικοκτονία στην Καλαμαριά: Η 42χρονη δέχτηκε δύο πυροβολισμούς – Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση

Eκτός λειτουργίας το δίκτυο και οι τηλεφωνικές γραμμές του Δήμου Καλαμαριάς λόγω εκτεταμένης βλάβης